Inmiddels hebben we met meer dan 280 mensen kennis mogen maken en vanaf maart komen de eerste mensen weer langs voor de laatste van de twee metingen. Met deze nieuwsbrief willen alle deelnemers aan het onderzoek bedanken voor hun inzet tijdens de eerste meting en uitleg geven over wat we nog gaan doen.

De eerste bevindingen:

De eerste data zijn allemaal verzameld en het is nu tijd om de data te analyseren. De komende maanden zullen we daar druk mee bezig zijn. Voor nu kunnen we al wel een aantal karakteristieken bekijken en wat uitleg geven.

Mannen en vrouwenmanvrouw verhoudingEen goede verdeling van mannen en vrouwen is belangrijk om de resultaten van een onderzoek voor beide geslachten representatief te laten zijn. In het eerste figuur ziet u dat er duidelijk meer dames meedoen aan het onderzoek dan heren. Over het algemeen zien we een soortgelijke verdeling vaker binnen het onderzoek bij senioren. Om toch representatieve resultaten te krijgen kunnen we op een rekenkundige manier corrigeren voor de scheve verdeling tussen mannen en vrouwen.

Hand knijpkrachthand knijp krachtIn het tweede figuur ziet u dat er grote verschillen in hand knijpkracht zijn tussen alle deelnemers. Op de onderste as staat de kracht die maximaal gezet kon worden en op de linker as staat hoeveel mensen die hoeveelheid kracht hebben gezet. De meeste mensen konden dus tussen de 20 kg en de 30 kg knijpen. Een hand knijpkracht van boven de 28 kg voor mannen en boven de 16 kg voor vrouwen is redelijk normaal en is geassocieerd met een verlaagde kans om te vallen.
VallenvallenMet dit laatste figuur willen we u nog eens laten zien hoe groot het probleem ‘vallen’ is. Meer dan één op de drie deelnemers was wel eens gevallen in het afgelopen jaar. De vallen die we dit jaar met uw hulp bijhouden lijken ook een soortgelijke trend aan te geven. Uiteindelijk willen we met het onderzoek kijken welke kenmerken verschillend zijn tussen mensen die vallen en mensen die niet vallen. Juist om dit verschil duidelijk te maken is uw hulp bij het onderzoek ontzettend belangrijk, of u nu gevallen bent of niet.

Hoe gaan we nu verder?

Ongeveer een jaar nadat we u voor het eerst hebben ontvangen zullen we een nameting plannen met u. Bij de nameting kijken we of er dingen zijn veranderd in het afgelopen jaar. Tot die tijd kunt u in de valkalender bijhouden of u bent gevallen en bellen we u maandelijks. Daarnaast sturen we u ook maandelijks de korte vragenlijst. Deze is iedere maand hetzelfde zodat we kunnen zien wanneer er iets verandert in uw welzijn en, net zo belangrijk, wanneer er niets verandert.

Van veel van u heb ik de vraag gekregen of we uw persoonlijke resultaten aan u willen terugkoppelen. Uiteraard gaan we dat doen! U heeft veel tijd in het onderzoek gestoken en daar mag u zeker iets voor terug zien. Echter, om de resultaten voor het komende jaar niet te beïnvloeden kunnen we dat pas doen wanneer u bent langsgekomen voor de nameting die een jaar na de eerste meting plaats vindt. Na afloop zullen we alle informatie aan u terug koppelen in de vorm van een rapportje. In het rapportje zetten we uw scores uit tegen scores van andere deelnemers. Houd er wel rekening mee dat het soms even kan duren voordat we alle scores in de computer hebben gezet.

Ander nieuws

Lezing en wetenschappelijk onderzoek in Ziekenhuis Amstelland naar het functioneren bij veroudering

Maandagavond 11 december a.s. is er een voorlichtingsavond over ‘Vitaal ouder worden’. Er is aandacht voor aandoeningen die op oudere leeftijd kunnen ontstaan en wat je er aan kan doen om het te voorkomen of er makkelijker mee om te gaan. De lezing wordt verzorgd door dr. Trappenburg, die ook betrokken is bij onze onderzoeksgroep. Daarnaast doet Jeanine van Ancum, voor sommigen misschien bekend van het PreventIT project, een kort onderzoek. Er is nog voldoende plek als u het interessant vind. Voor meer informatie kunt u op de website van het Ziekenhuis Amstelland terecht: https://www.ziekenhuisamstelland.nl/nl/patienten/voorlichting/voorlichtingsbijeenkomsten/vitaal-ouder-worden/

Een gedachte over “Nieuwsbrief – Veilig in beweging blijven

  1. Fijn om nu al wat te lezen over tussentijdse resultaten, ook al is dit nog niet het eindresultaat
    Graag was ik ook a.s. maandagavond bij de bijeenkomst aanwezig geweest, maar heb helaas al een andere afspraak die ik niet meer kan afmelden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s